Het weer en klimaat van Curaçao
Eén van Nederlands meest warme gebieden vind je niet op het vaste land of aan de lange kuststroken; dit gebied bevindt zich namelijk boven het continent Zuid-Amerika en ligt in de Caribische Zee, samen met buureilanden Aruba en Bonaire: dit laatste eiland, eveneens onderdeel van de ABC-eilanden, betreft natuurlijk het zonnige Curaçao.
Vakanties en weer bekijken per gebied op tui.nl:
- Nederlandse Antillen (klimaattabel)
- Willemstad (klimaattabel)
- Mambo Beach (klimaattabel)
- Jan Thiel Baai (klimaattabel)
- Maximale temperatuur op het eiland
- De minimale temperatuur per maand
- Wat is de temperatuur van de zee?
- Ga naar de klimaat tabel en bekijk ook steden als Willemstad, Mamo Beach en Jan Thiel Baai
- Ook het actuele weer op Curaçao en de weersvoorspelling kan je hier zien op TUI.nl
De mooiste reizen bekijken op tui.nl
Door het tropische savanneklimaat heeft Curaçao voornamelijk te maken met droge periodes, veelal beginnend vanaf februari, maar kan het eveneens behoorlijk regenachtig worden met een grootse hoeveelheid neerslag. Door de hoge temperatuur, voelt het klimaat altijd behaaglijk warm aan. De gemiddelde waarde overdag bevindt zich, kijkende naar het volledige jaar, tussen de 24 tot, in de warmste periode, zelfs 33 graden. De weersverwachting is dus erg positief, aangezien het klimaat veelal hoge metingen in warmte voortbrengt. Maar, ook zijn er onderling verschillen op Curaçao te vinden.
Klimaat Curaçao
Zo valt het noorden, mede vanwege de aanwezigheid van noordelijke passaatwinden, veel ruiger te noemen. Het zuiden daarentegen? Dat is een stukje rustiger: hier doet het eiland veel meer kalm en exotisch aan. Door de ligging in de Caribische Zee mag Curaçao met regelmaat een aangenaam briesje ontvangen; hierdoor wordt de gevoelstemperatuur iets naar beneden gebracht waardoor het klimaat nog een stukje aangenamer wordt. Naast de grotendeels zonnige periode en momenten van neerslag kan het eiland tevens te maken krijgen met winden die zich uit kunnen breiden tot mogelijke orkanen; dit komt voornamelijk in het zomerse jaargetijde voor.
Over het algemeen leent Curaçao zich het gehele jaar voor een winterzonvakantie. Het gemiddeld aantal zonuren bevindt zich op 8 uur en ook het aantal momenten van regen blijft vrij beperkt. Maar als het valt, kan het wel degelijk hevig zijn.
Klimaat en temperatuur Curaçao
Weer Curaçao januari
Het weer op Curaçao in januari is vrij onstuimig te noemen, aangezien de kans op hevige regenvallen behoorlijk groot is. Het gemiddeld aantal dagen van grootse buien ligt in deze periode rond de 6 dagen. Als er eentje valt, is deze veelal erg sterk. Maar, de temperatuur daarentegen beschikt wel over een hoge waarde: overdag kan het namelijk zo’n 30 graden worden in januari terwijl het in de nacht niet verder zal dalen dan 24 graden. Een korte bui is ook zo weer verdwenen!
Weer Curaçao februari
Vanaf februari begint eigenlijk de beste reistijd voor Curaçao, aangezien de regenval nu een heel stuk minder wordt waardoor deze periode tot één van de meest droge tijden voor dit eiland gerekend wordt. De temperaturen verschillen, zowel in de nacht als overdag, niet zo veel van elkaar: daar waar de nacht een meting van 24 graden behaalt, stijgt deze overdag naar 30 graden. De zeewatertemperatuur in februari bevindt zich daarentegen op haar laagste waarde met 26 graden.
Weer Curaçao maart
In maart beginnen verschillende factoren in warmte en aantallen toe te nemen en zie je een lichtelijke verandering in het weer en klimaat. Zo stijgt de temperatuur van 30 naar zo’n 31 graden en weet ook de nacht lichtelijk in warmte toe te nemen tot een minimum van 25 graden. Ook regenmomenten komen nauwelijks voor, aangezien het aantal dagen van neerslag niet meer dan 4 zal worden. Tevens het aantal uren van de zon verandert in maart van 8 naar negen uur.
Weer Curaçao april
April is een tikkeltje anders dan de maand hiervoor. Het aantal zonuren heeft zichzelf weer teruggebracht naar een gemiddelde van 8 uur per dag en een regenbuitje kan nu weer iets sneller uit de lucht komen vallen, al zal dit met hooguit 5 regendagen in april erg meevallen. Maar, de temperatuur van de nacht is opgeklommen van 25 tot nu 26 graden waarbij de waarde overdag nog altijd rond de 31 graden ligt.
Weer Curaçao mei
Vanaf mei zie je langzaamaan het weer en klimaat veranderen aangezien diverse regenbuien nu met iets meer regelmaat om de hoek komen kijken. Toch valt de hoeveelheid neerslag nog steeds behoorlijk mee, kijkende naar de rest van het jaar. De waarde van de temperatuur op Curaçao ligt -overdag- op zo’n 32 graden; ook deze zal in de nachtelijke uren niet verder kelderen dan 26 graden. Ook in mei ligt het aantal zonuren op ongeveer 8 uur per dag.
Weer Curaçao juni
Met de komst van juni beginnen meerdere factoren in het klimaat te veranderen. Langzaamaan wordt de kans op een fikse regenval groter aangezien het aantal momenten van neerslag toeneemt. Maar, ook de hoeveelheid zonuren verandert van 8 naar ongeveer 9 uur per dag. Met een temperatuur van overdag 32 graden en in de nacht niet lager dan 26 graden valt juni qua weer nog zeer behaaglijk te noemen.
Weer Curaçao juli
Juli behoort tot één van de meest warme periodes op Curaçao aangezien de temperatuur zich nog altijd rond de 32 tot niet minder dan 26 graden begeeft. Wel beginnen de mogelijke momenten van aardige regenbuien toe te nemen, aangezien het aantal neerslagdagen zich nu rond de 9 bevindt. Het voelt erg warm aan, maar het klimaat van juli kan wel een hoge luchtvochtigheid met zich meebrengen; hierdoor kan het weer wat benauwd overkomen.
Weer Curaçao augustus
Hoeveel graden augustus zal bereiken, verschilt maar weinig met de periode hiervoor. De waarde overdag bevindt zich nog steeds rond de 32 graden en ook de nacht weet de warmte van 26 graden goed vast te houden. Qua neerslag weet het aantal momenten een klein beetje af te nemen, maar de buien die vallen kunnen wel degelijk aan de hevige kant zijn. Daarnaast is ook augustus gevoelig voor mogelijke cyclonen.
Weer Curaçao september
In tegenstelling tot de zomermaanden weet juist september de meest hoge temperaturen te bereiken. Kijkende naar de warmte valt de weersverwachting gunstig te noemen: de waarde van september ligt namelijk rond de 27 tot zelfs zo’n 33 graden. Maar, met de regenperiode op komst begint het weer wel onrustiger te worden. De zeewatertemperatuur bevindt zich in september op haar hoogst: de meting geeft hier 29 graden aan.
Weer Curaçao oktober
Vanaf oktober begint het weer op Curaçao iets minder mooi te worden. Met een kans van 12 regendagen in deze maand kan het behoorlijk nat worden op dit eiland. De regenbuien die vallen, weten dan ook veel water achter te laten. Maar, de temperatuur zal er daarentegen niet echt minder van worden: deze ligt in oktober tussen de 26 tot hooguit 32 graden. Het klimaat is dus behaaglijk, maar kan wel een hoge waarde in de luchtvochtigheid hebben. Als het heeft geregend dan zakt het water snel de bodem in. Plassen komen dan ook weinig voor.
Weer Curaçao november
Het weer van november op Curaçao heeft, net als de maand hiervoor, ook veelal met ongunstige weersverschijnselen te maken. Het aantal momenten van regen neemt misschien lichtelijk af, maar de hoeveelheid neerslag verandert niet. Wel begint vanaf nu de kans op orkanen sterk af te nemen; deze wordt vrijwel nihil. De temperaturen liggen in de periode van november rond de 26 à 31 graden. Ideaal dus om te genieten van het mooie eiland.
Weer Curaçao december
Ook de maand december staat veelal bekend om het wat onrustige karakter; hoewel de kans op neerslag ook hier weer iets afneemt, kan een stevige regenbui nog altijd over het eiland komen. Wat temperatuur betreft, is december wel zeer aangenaam te noemen. In de nacht zal de waarde zeker niet verder dalen dan 25 graden terwijl deze overdag wel naar 30 graden op kan lopen. Kerst vieren op Curaçao? Vele mensen vieren kerst op het eiland, en pakken ook de jaarwisseling nog even mee.
Weersverwachting Curaçao
Over het algemeen is Curaçao een zeer zonnig eiland met constante, hoge temperaturen; de laagste waarde bevindt zich rond de 24 graden en kan overdag wel een meting van 33 graden bereiken. Het eiland is dan ook zeer geschikt voor een winterzonvakantie. Ook de weersverwachting valt hierdoor veelal gunstig en positief te noemen, aangezien de warmte van het weer stabiel blijft. Hoeveel graden de maanden maximaal worden, kan wat afhangen van het aantal regenbuien; Curaçao is namelijk het gehele jaar gevoelig voor neerslag. Ook kan dit weersverschijnsel voor een hoge luchtvochtigheid zorgen waardoor het klimaat wat benauwd over kan komen.
Beste reistijd Curaçao
Wanneer je naar Curaçao wilt reizen, is het verstandig rekening te houden met diverse weersomstandigheden. Hoewel het eiland zich dus goed leent voor een zonvakantie, kan het weer en klimaat wel degelijk te maken krijgen met ongunstige weersverschijnselen. Voorbeelden hiervan zijn de sterke regenbuien in de –voornamelijk- wintermaanden tegenover de mogelijke kans op orkanen in het meer zomerse jaargetijde.
Dus, welke periodes behoren tot de beste reistijd voor Curaçao? Wil je zoveel mogelijk neerslag proberen te vermijden? Dan zijn de maanden februari, maart, april, mei en juni het meest geschikt: in deze periode kan er wel degelijk een buitje uit de lucht komen, maar de hoeveelheid blijft vrij beperkt. De maanden met het ‘warmste’ weer zijn voornamelijk juni, juli, augustus, september en oktober.
Hoewel de temperatuur van het weer hier hoog is, kun je wel te maken krijgen met behoorlijk stevige neerslag en ook een orkaan zou voorbij kunnen komen, al blijft de kans hierop vaak erg laag. November, december en januari brengen de meeste neerslag met zich mee waardoor de weersverwachting voor Curaçao hier het meest ongunstig is; ook het klimaat zorgt in deze periode voor de hoogste luchtvochtigheid. Hoeveel graden de zeewatertemperatuur wordt, is eenvoudig te schatten: deze wordt niet lager dan 26 en hoger dan 29 graden.